Wednesday, February 9, 2011

Butter prawn

Ingredient:
1. udang (udang besar-besar sedap sikit,pakai anak udang tak taula plak..nak berapa banyak,hangpa punya sukalah)

2.susu cair (hangpa nak guna susu segar pun boleh)

3. daun kari (banyak pun takpe,sedap bau dia)

4.10 batang cili padi (lagi banyak pun bau wangi dan pedas tanggung sendiri)

5. beberapa ulas bawang putih dicincang (nak ditumis nanti)

6. 4 egg yolks (rasa nak banyak jurai tu buh le banyak telurnya,kolestrol sendiri mau berubat la kan)

7.gula dan garam secukup rasa

Method:
1. goreng udang anda dalam kuali,separuh masak sahaja (besar tak udang saya,besar kan?kan?kan?)

2. set aside udang tu.

3. dengan minyak yang sama,tumis bawang putih..dah naik bau letak cili dan daun kari..gaul-gaulkan dia (minyak tu agak-agakla,dalam 1/2 cawan lagutu),letak la garam gula..bagi rasa,tapi to tell u the truth garam and gula agak banyak akan digunakan dalam resipi ni,baru rasa

4. susu+telur kuning masukkan perlahan-lahan sedikit demi sedikit,and use a long chopstick for cook purpose,stir em like ur stir a cake (clockwise or counterclock wise..doesnt matter..) kacau sampai tangan lenguh sambil tuang telur tu perlahan-lahan.

kalau berbuih takpe,memang akan berbuih punya,gerenti. jangan takut jangan bimbang

5. bila adunan terlu kuning+susu tu habis,kacau lagi jangan stop dalam kuali..dah agak garing,masukkan udang yang separuh masak tu,gaul sekali dalam kuali.

6. angkat dan hidang!

ada yang masak letak butter sikit,kalau letak butter jadi masinnya lebih. ada macam-macam cara nak buat,ada yang goreng udang tu,lepas tu goreng dengan bawang putih+susu cair+daun kari+cili padi+gula+garam dulu..dah siap letak tepi. lepastu baru buat stringy egg tu kendian dan topping belah atas je.

either way,the taste is the same (because i already tried it before)

i used chopstick mainly because it is long dan tak tajam macam garpu,ada yang kacau pakai garpu masa masak tu,tapi tak tau macam mana depa boleh tahan haba_panas dalam kuali,bila pakai chopstick dia panjang dan bila gaul haba tu tak lah terasa sangat,dan chopstick kayu,kalau digaul dalam nonstick pan dia tak calarkan permukaan nonstick pan kita..hehehe

cilok from Anasfadhilah blog...

No comments: